VEJOS ROBOTAS | Ką žinoti? Į kokius privalumus bei trūkumus atkreipti dėmesį?

Vejos robotas – automatizuotas prietaisas, skirtas vejos pjovimui be didesnės žmogaus pagalbos. Šie išmanūs įrenginiai naudoja jutiklius ir žemėlapių sudarymo technologijas bei gali būti užprogramuoti pjauti tam tikru laiku arba pagal individualiai sudarytą reguliarų grafiką. Robotai vejapjovės šiomis dienomis vis intensyviau populiarėja dėl savo patogumo, efektyvumo ir ekologiškumo. 

Visgi, kyla klausimai, kokius privalumus bei trūkumus savyje nešioja šie išmanieji įrenginiai? Į ką atkreipti dėmesį, renkantis vejos robotą? Siekiant atsakyti į šiuos klausimus, nusprendėme išskirti tam tikrus robotų vejapjovių privalumus bei trūkumus. 


Privalumai: 

  • Patogumas. Vienas iš pagrindinių vejos roboto naudojimo privalumų teikiamas komfortas. Naudojant robotą vejapjovę galima pasirinkti norimą žolės pjovimo aukštį, nustatyti tam tikrą grafiką, kuriuo jis veiks ir atliks pjovimo darbus, o Jums patiems nereikės nieko daryti – taip sutaupysite nemažai laiko, kurį galėsite paskirti kitiems aktualiems darbams. 

  • Efektyvumas. Robotai vejapjovės efektyviai naudoja energijąturi įkraunamus akumuliatorius, kurie vos vienu įkrovimu gali veikti kelias valandas. Tokiu būdu, vejos robotai taupo ne tik Jūsų laiką, bet ir pinigus elektros sąskaitoms. 

  • Ekologija. Vejos robotai nereikalauja degalų, vienintelė sunaudojama energija – akumuliatoriaus energija. Lyginant su benzininėmis vejapjovėmis, šie išmanieji įrenginiai yra tylesni, neskleidžia kenksmingų emisijų ir yra itin kompaktiški. 

  • Saugumas. Šiose išmaniose vejapjovėse įrengtos įvairios saugos funkcijos, pvz., aptikimo jutikliai ar automatinis išsijungimas, įvykus bet kokiam gedimui ar robotą pakėlus 

  • Nuotolinis valdymas. Dauguma robotų vejapjovių gali būti valdomos mobiliąją programėle bei balso komandomis. Toks valdymas itin patogus, kadangi visus vejapjovės nustatymus galima stebėti ir reguliuoti nuotoliniu būdu. 


Trūkumai: 

  • Kaina. Renkantis vejos robotą susidursite su nebiudžetinėmis kainomis, todėl, prieš jį įsigyjant, privalu apsvarstyti skiriamą pinigų sumą vejapjovei. Lyginant vejos robotus su mechaninėmis ar benzininėmis vejapjovėmis, jie yra kur kas brangesni, tačiau nepalyginamai patogesni. 

  • Vejos dydžio ir reljefo apribojimai. Vejos robotai neretai gali netikti didelėms vejoms bei sudėtingiems sodams (turintiems daug krūmokšnių, medžių, gėlių darželių siaurais pravažiavimais), be to, gali netikti tam tikrų tipų žolei ir reljefams. 

  • Priežiūra. Tam, jog robotas vejapjovė veiktų nepriekaištingai, ją privalu reguliariai prižiūrėti – palaikyti peilių aštrumą, valyti jutiklius, tinkamai sandėliuoti žiemą.  

  • Ribotos funkcijos. Renkantis vejos robotą reikėtų atkreipti dėmesį į jame esančias funkcijas, kadangi ne visi gali dirbti lyjant lietui, šlaituose ir kt. Kai kuriems naudotojams tai – dideli trūkumai. 


Taip pat verta paminėti, jog vejapjovės gali būti dviejų tipų: su tiesiamu kabeliu pjovimo aplinkai pažymėti (pvz., Husqvarna ar Gardena)  ir su GPS sistema (pvz., Segway). Modeliui, kuriam reikalingas kabelis, privalu nutiesti kontūro bei gido kabelį, kuriuo vejapjovė vadovausis ir neišlįs už kontūro ribų. Vejapjovei, kuri nereikalauja kabelio, reikia pasistatyti anteną ir užtikrinti gerą GPS signalą. Kalbant apie trūkumus kiekvieno jų – norint įsigyti modelį su kabeliu, šį privalu nutiesti, todėl gali tekti ardyti plyteles pravažiavimams. Vejapjovė su GPS sistema, šiuo atveju, būtų praktiškesnė, tačiau nesant geram signalui, ji gali tinkamai neveikti 

Apskritai, siekiant išsirinkti tinkamiausią vejos robotą, svarbu atidžiai įvertinti skirtingų modelių bei gamintojų funkcijas ir galimybes. Tik tokiu būdu nustatysite, kuri vejapjovė geriausiai atitinka Jūsų poreikius. Prieš priimant sprendimą, privalu atsižvelgti ir į vejos dydį, reljefą, biudžetą. Taip pat, renkantis robotą, veikiantį su GPS sistema, reikia įsivertinti ryšio stiprumą, esantį sklype. 

Kiti straipsniai