VEJAPJOVĖ | Kaip šiltojo sezono metu tinkamai prižiūrėti? Kokią alyvą naudoti?

Šiltasis sezonas kiekvienam nuosavo sodo turėtojui asocijuojasi su vejos pjovimu. Svarbu, kad veja būtų ne tik gerai nupjauta, bet ir atrodytų sveikai, o tam, jog šie tikslai būtų pasiekti, pasitelkiama vejapjovė – pagrindinis sodo pagalbininkas 

Visgi, prieš pjaunant veją privalu atlikti vejapjovės bendrąją apžiūrą ir įvertinti, ar ji yra tinkama naudoti, todėl šiame „Gitanos“ serviso darbuotojų parengtame įraše aptarsime pagrindinius žoliapjovės priežiūros aspektus, į kuriuos pravartu atsižvelgti, norint turėti našią ir tvarkingą žoliapjovę.


Pjovimo peilis 

Kaskart prieš pjaunant veją reikia patikrinti pjovimo peilį – ar šis tinkamas pjauti ir nėra deformuotas, taip pat pjovimo deką – joje neturi būti žolės likučių.  

Privalu įsitikinti, jog pjovimo teritorijoje nėra akmenų, šakų ir kitų kieto pavidalo daiktų, kurie galėtų pažeisti peilį, kadangi šis turi būti nepriekaištingos būklės, pagaląstas. Tokiu būdu vejapjovės peilis sunaudos mažiau energijos nei atšipęs. 

Jei peilis atšipęs, veja ypač netaisyklingai nupjaunama, o žolės paviršius ima gelsti. Tai – daugelį sodo savininkų gąsdinanti aplinkybė, kadangi vejos priežiūrai išleidžiamos nemažos lėšos. Dėl šių priežasčių vejos pjovimo peilį reikia galąsti ir subalansuoti. Tai geriausiai atliks techninės priežiūros centro darbuotojai – UAB „Gitana“ serviso specialistai. 

Vejapjovės akumuliatorius 

Jeigu turima žoliapjovė – akumuliatorinė, reikia prižiūrėti jos bateriją. Pravartu atsiminti, jog negalima leisti jam visiškai išsikrauti, o visiškai nenaudojamą akumuliatorių reikia pakrauti kartą kas tris mėnesius. 

Tam, kad vejapjovės akumuliatorius veiktų efektyviai, jį ir įkroviklį reikia laikyti nuo 5 °C iki 40 °C temperatūroje. Tokiu būdu baterija bus našiausia ir jos veikimo laikas bus ilgesnis. 

Oro filtras ir žvakė 

Vejapjovė veiks nepriekaištingai, jei atitinkamai prižiūrėsite visas jos dalis, taip pat oro filtrą ir žvakę. Norint pasiekti geriausius rezultatus, pravartu kas mėnesį išvalyti oro filtrą. Jei to padaryti neįmanoma (naudojant vejapjovę itin intensyviai), filtrą reikia keisti nauju. 

Dėl tokių pat priežasčių reikalinga išvalyti arba pakeisti žvakę, tačiau tai daryti kiekvieną vejos pjovimo sezoną – kartą į metus. 

Alyva 

Jau minėta, jog kiekvienąkart pjaunant veją – privalu atlikti bendrąją apžiūrą, tad svarbu patikrinti ir alyvos lygį. Jei įsigijote naują vejapjovę, alyvą reikia keisti po pirmų 5 naudojimo valandų, o vėliau – kartą per sezoną.  

Ypač kokybiškos ir dažniausiai naudojamos keturtakčių variklių alyvos yra: Husqvarna Sae 30, Fuchs Titan Garden 30 bei Makita 


Papildoma informacija 

Po kiekvieno vejos pjovimo reikia išvalyti pjovimo dekos vidinę dalį, kadangi prikibusi žolė ir purvas vidinėje pjovimo dangčio dalyje gali turėti įtakos pjovimo rezultatams. 

Lapus, žolę ir purvą rekomenduojama nuvalyti šepečiu, paverčiant vejapjovę ant šono – duslintuvo (vejapjovės negalima versti ant oro filtro). Taip pat vejapjovės negalima plauti aukšto slėgio plovimo aparatu.  


Norėdami nesirūpinti dėl vejapjovės priežiūros, rekomenduojame ją patikėti UAB „Gitanos“ specialistams, kurie suteiks reikiamą servisą, o prireikus, atsakys į visus rūpimus klausimus, aprūpins reikiamomis dalimis ir papildomais priedais. 

Kiti straipsniai