LANKSTYMO STAKLĖS | Kuo CNC skardos lankstymo staklės pranašesnės už hidraulinius lankstymo presus?

Šiuo metu metalo lakštų lankstymo srityje populiariausios yra dviejų tipų priemonės: programinės (CNC) lankstymo staklės ir hidrauliniai (Press Brake) lankstymo presai.

Lakštinio metalo gamyba yra didžiulė pramonė, o jei lakštų pjaustymas ir lankstymas – Jūsų kasdienė veikla, pravartu įsitikinti, ar darbus atliekate efektyviai, kadangi greičio, ekonomijos ir tikslumo nebuvimas gali brangiai kainuoti Jūsų verslui. 


Pagrindinis skirtumas tarp CNC lankstymo staklių ir hidraulinių lankstymo presų (Press Brake)

Vienintelis CNC ir Press brake lankstymo staklių panašumas – abi naudojamos metalo lakštui lenkti. Pagrindiniu šių staklių skirtumu laikoma jų štampo dalis, spaudžianti ir deformuojanti apdirbamą metalą. Hidrauliniai lankstymo presai turi lenkimo puansoną viršutinėje dalyje, o apačioje – V formos štampą, dar kitaip vadinamą matricą.

CNC skardos lankstymo staklės turi nesudėtingai keičiamus standartizuotus viršutinius ir apatinius lenkimo įrankius. Tai naudinga ir ypač taupo laiką, kai juos reikia pakeisti pagal lankstomą gaminį. Taip pat privalumu laikoma tai, kad esant mažoms ir vidutinėms detalių partijoms, nekeičiant standartinių įrankių galima atlikti įvairius lenkimus ir užbortavimus skirtingais kampais bei spinduliais


CNC skardos lankstymo staklių privalumai

Lyginant su hidraulinėmis, automatizuotos lankstymo staklės turi keletą pranašumų.

Staklių tikslumas. Kitaip nei hidrauliniai lenkimo presai, CNC skardos lankstymo staklės yra kiek tikslesnės. Lenkiant detalę, ši guli ant stalo su automatine atrama, užtikrinančia tikslų lenkiamos dalies matmenį, taip pat operatoriui nereikia laikyti ruošinio, tokiu būdu darbas vyksta greičiau ir lengviau.

Pridurtina ir tai, jog darant užbortavimus ar lenkiant skirtingo storio lakštus, nereikia atlikti skaičiavimų, kadangi staklės savaime paskaičiuoja medžiagos spyruokliavimo laipsnį pagal staklių programoje iš metalų bibliotekos jau įvestas medžiagas Taip padidinamas ne tik darbo greitis, bet ir tikslumas.

Palengvinamas operatoriaus darbas. Atkreiptinas dėmesys, jog staklių operatoriui nereikia jokių išskirtinių programavimo įgūdžių, kadangi staklėse įdiegta CNC valdymo sistema pati paskaičiuoja geriausią lenkimo seką ir informuoja, jei gaminio sulenkti negalima.

Taip pat, dirbant su CNC staklėmis, daugeliu atveju pakanka vieno operatoriaus, nes priešais stakles nereikia laikyti, apsukti ar vartyti lakšto.

Staklių universalumas. Programinės CNC skardos lankstymo staklės yra itin universalios, jomis, neperreguliuojant staklių ir nekeičiant įrankių, galima lenkti cinkuotą, varinę, nerūdijančio plieno skardą nepaliekant žymių. Jei norima padaryti užbortavimą ar lenkimą skirtingais kampais, tai galima atlikti nekeičiant įrankių. Darbas su šiomis staklėmis nereikalauja jokių specifinių žinių.

Trumpesnis staklių suderinimo ir reguliavimo laikas. Norint tinkamai paruošti ir suderinti hidraulines metalo lakšto stakles, gali prireikti tam tikrų įgūdžių. Lenkiant skirtingus kampus ar darant užbortavimus reikia neretai keisti įrankius, kadangi su tais pačiais lenkimo įrankiais negalima sulenkti skirtingais spinduliais ar kampais. Taip pat lenkimo įrankius ne tik trunka pakeisti, bet jie ir brangiai kainuoja.

Ne paslaptis, jog lenkimo įrankių funkcionalumas ir paties lenkimo tikslumas priklauso nuo metalo storio ir jo kokybės. Pasitaiko atvejų, kada lenkimo metu lieka žymės ant lakšto.

Nepaisant visko, hidraulinės metalo lenkimo staklės gali lenkti storus lakštus nuo 4 mm ir daugiau, ko CNC skardos tipo staklės daryti nepajėgi. Hidraulinės staklės gali būti sinchronizuojamos ir jungiamos tarpusavyje, taip gaunant lenkimo ilgį nuo 6 ir daugiau metrų. 


Jei norite sužinoti daugiau apie skardos ir metalo lakšto lankstymo įrangą, kviečiame peržiūrėti mūsų turimą lankstymo staklių asortimentą ir sužinoti galimybes arba kreiptis tiesiogiai į mūsų UAB „Gitana“ vadybininkus, kurie suteiks nemokamą konsultaciją.


Skardos apdirbimo staklių asortimentas


Kiti straipsniai